La SCMS participa en el Congrés de la CUEMYC 2022
La SCMS ha participat en el recent congrés de la CUEMYC (Conferència Universitària Internacional per a l'Estudi de la Mediació i el Conflicte), celebrat aquests dies a Santiago de Compostel·la, on la mediació en salut ha tingut un espai propi.
La primera intervenció, va anar a càrrec d’ Isaac Martínez Bendayan, cardiòleg en exercici i mediador, qui va oferir una valoració, des de la pròpia experiència, de la necessitat de regular la gestió de conflictes en els entorns de salut. A partir d' una enquesta entre els professionals d' un complex hospitalari que, tot i que no significativa des del punt de vista estadístic, si resultava rellevant des del punt de vista pràctic. Els professionals entrevistats valoraven positivament la proposta de creació d' unitats internes de gestió de conflictes, acompanyades d' un suport extern que garantís la imparcialitat en les intervencions. És un primer pas per explorar posteriorment la posició d' altres actors de l' organització.
Audemars Piguet Replica Watches Seguidament, la mediadora de l'equip de la SCMS, Maite Matas, va compartir una cronologia dels 10 anys de recorregut de la societat, a més de les dades d'activitat i tipus de conflictes més habituals. Va concloure amb una síntesi d'aquells reptes als quals, segons aquesta experiència, s'enfronta la mediació en salut en aquests moments:
• Cal donar a conèixer la mediació als usuaris i als ciutadans en general.
• Convèncer, tant a professionals com a les asseguradores, dels beneficis d'asseure's a dialogar, oportunitat que ofereix la mediació.
• Aconseguir el suport i la implicació de les institucions perquè assumeixin la mediació com a part de un servei de qualitat.
Parlant de temes més pràctics, per a uns assistents que eren mediadors i docents, Mari Luz Sánchez García-Arista, va analitzar des de la neurologia la importància de les emocions en tota situació de conflicte, també en l'entorn sanitari. Ajudar a gestionar la ira i la por que estan en l'origen de molts conflictes, és part de la seva tasca diària.
Johanna Cáceres, del Consorci Sanitari del Maresme, va compartir l'experiència d'una Unitat de Mediació interna que s'ha posat en marxa amb la col·laboració de la SCMS. Venia a donar resposta a la pràctica a la proposta què feia Isaac Martínez d'una unitat de mediació que combinava els professionals assistencials amb un suport extern de mediació.
Per acabar, Carlos Villagrasa va oferir la visió des de la docència i la recerca com a representant de L'observatori de Mediació de la Universitat de Barcelona. Gràcies al seu excel·lent paper com a moderador, hi va haver espai per a un interessant debat que va permetre compartir experiències des de l’àmbit personal i professional. Aquesta taula de salut dins del context del Congrés, va tenir l'interès afegit de posar en contacte diferents professionals del nostre país i altres que van assistir als debats de forma virtual, ajudant a ampliar aquesta xarxa de relacions sempre hem defensat des de la nostra associació.